Transparens & hållbarhet med akrylglas

Akrylglas är ett mångsidigt material som kombinerar transparens, hållbarhet och enkel bearbetning. Det används inom en mängd olika branscher inklusive arkitektur, byggindustrin, fordonsindustri, konst, hantverk och mycket annat.

Vad är akrylglas?

Akrylglas, polymetylmetakrylat (PMMA) eller plexiglas, är ett populärt material som används inom en mängd olika områden. Det erbjuder en kombination av transparens, hållbarhet och enkel bearbetning, vilket har gjort det till ett attraktivt alternativ till traditionellt glas och andra plastmaterial. 

Egenskaper

Akrylglas är känt för att det ger en hög grad av transparens, vilket gör det möjligt för ljus att passera genom materialet utan att det blir suddigt eller förvrängt. Detta gör akrylglas till ett idealiskt val för applikationer där tydlighet är viktigt, som i skyltfönster, displayskärmar och akvarier. Förutom transparens har akrylglas riktigt bra hållfasthet. Det är ungefär flera gånger starkare än vanligt glas vilket gör det mycket motståndskraftigt mot stötar, slag och sprickbildning. Det är också flexibelt och lätthanterligt som enkelt  kan formas, sågas, borras eller poleras för att passa olika behov och användningsområden. Detta gör det till ett populärt material inom bland annat arkitektur, konst och hantverk.

Tillverkning av akrylglas

Tillverkningsprocessen för akrylglas involverar polymerisation av monomerer av metylmetakrylat. Polymerisationen sker genom att monomererna utsätts för värme eller ljus, vanligtvis i närvaro av en initiator. Detta resulterar i bildandet av en transparent och homogen massa som kan formas och bearbetas vidare för att skapa olika produkter.

Användning av Akrylglas

Akrylglas har en bred användning inom olika branscher och tillämpningar. Här är några av de vanligaste användningsområdena:

 • Akrylglas används i fönster, dörrar, tak, skyltar och ljuskupoler för att ge naturligt ljusinsläpp och samtidigt upprätthålla säkerheten. Dess lätta natur och hållbarhet gör det enkelt att installera och motståndskraftigt mot väderförhållanden.
 • Akrylglas används i fordonsindustrin för vindrutor, strålkastare och backspeglar. Dess styrka och optiska klarhet är avgörande för att säkerställa en klar och obeströdd syn på vägen.
 • Akrylglas används för att skapa moderna och eleganta möbler, inklusive bord, stolar och hyllor. Dess transparenta natur gör att möbler kan integreras sömlöst i olika inredningsstilar.
 • Konstnärer och hantverkare använder akrylglas som en plattform för att skapa målningar, skulpturer, smycken och andra konstverk. Dess formbara egenskaper ger kreativ frihet och möjlighet att skapa unika designuttryck.

Fördelar och Begränsningar

Akrylglas erbjuder flera fördelar jämfört med traditionellt glas och andra plastmaterial. Några av dess främsta fördelar inkluderar:

 • Hållbarhet:
  Akrylglas är starkt och motståndskraftigt mot sprickbildning och stötar, vilket gör det till ett säkrare alternativ än glas i många tillämpningar.
 • Optisk Klarhet:
  Materialet ger en utmärkt transparens och ljusgenomsläpp, vilket gör det idealiskt för visuella presentationer och applikationer där klarhet är viktig.
 • Låg vikt:
  Akrylglas är lättare än glas, vilket gör det enklare att hantera och installera. Dess lätta vikt gör också att det kan användas i situationer där en låg vikt är viktig, till exempel i fordonstillämpningar.

Trots dess många fördelar finns det vissa begränsningar med akrylglas. Några av dessa är att akrylglas har en tendens att repas lättare än traditionellt glas. Det kräver därför noggrann hantering och rengöring för att undvika repor och skador, speciellt vid tillverkningen. Akrylglas är även känsligt för vissa kemikalier och rengöringsmedel som kan orsaka fläckar eller förändra materialets egenskaper. Det har också en lägre temperaturresistens än glas. Vid höga temperaturer kan det deformeras eller smälta, vilket begränsar dess användning i vissa mer extrema miljöer.

Är akrylplast och akrylglas samma sak?

Akrylplast och akrylglas eller plexiglas är inte exakt samma sak, men nästan! De är tillverkade av samma material, ett polymermaterial som kallas polymetylmetakrylat (PMMA). De har dock några skillnader i tillverkningsprocessen och egenskaperna.

Akrylplast används för att beskriva en rad olika plastmaterial som är tillverkade av PMMA. Dessa material kan ha olika egenskaper och användningsområden beroende på tillverkningen och olika tillsatser. Akrylplast används ofta i tillverkningen av leksaker, armaturer, exponeringsprodukter, skyltar och mycket annat.

Akrylglas är en speciell typ av akrylplast som används som en transparent glasliknande yta. Det är oftast tillverkat av ren PMMA utan tillsatser och används ofta som ett alternativ till traditionellt glas på platser där säkerheten är viktig, eftersom det är starkt och lättare än glas. Akrylglas används ofta som fönster, akvarier, skyltfönster och även i konst och hantverk med mera.

Man kan säga att akrylplast är ett övergripande begrepp som omfattar olika plastmaterial tillverkade av PMMA, medan akrylglas är en specifik typ av akrylplast som används som transparent glasliknande yta.

Beställ produkter online

Plexigruppen erbjuder det mesta inom akrylglas & display. Vi gör allt från idé, design, formgivning, material- och färgval, tryck och tillverkning av färdig produkt. Vår tillverkning sker i våra egna produktionslokaler och därför kan vi garantera våra kunder bästa möjliga service och kvalité. 

Exponeringsprodukter & skyltning

Vi har ett stort utbud av exponeringsprodukter i akrylglas. Det finns produkter för inredning och förvaring, displayer, kontorsartiklar & system för varuexponering. Varje produkt som tillverkas kontrolleras för hand för att få fram den bästa kvalitén.

Se våra exponeringsprodukter här

Måttbeställda akrylglasskivor (plexiglasskivor)

Vi skär och kapar akrylglas helt efter era egna mått. För måttbeställning och kapning av små eller stora akrylglasskivor så anger du antal skivor, längd och bredd samt tjocklek (2mm - 10mm) som du vill ha. Välj mellan ofärgade eller färgade skivor.

Klicka här för måttbeställning av akrylglas/plexiglas

Skräddarsydda produkter av akrylglas

Har ni själv en idé eller skiss på inredningsdetaljer, skyltar, boxar eller annat tillverkat av akrylglas kan vi hjälpa er med detta. Det finns i princip obegränsade möjligheter över vad man kan göra i form, färg och kombinationer med andra material. Om ni har idéer så har vi kunskap och erfarenhet för att hjälpa er genom hela processen. 

Läs mer om skräddarsydda produkter